Entrevista a Enne Gestió Activa de Projectes
Per Maite Baratech. Article publicat al Blog L’informatiu CATEB 30.04.2021
Aquest és el tercer article d’un cicle dedicat als despatxos professionals en actiu, fruit d’una sèrie d’entrevistes que volen ser “inspiradores” per a molts col·legiats i col·legiades, ja que són un exercici de sinceritat i reflexió a partir de l’experiència més o menys àmplia dels nostres tècnics. Els responsables dels despatxos (grans i petits, especialitzats o generalistes), ens obren les portes i parlen de les seves vivències, els seus aprenentatges i de la seva visió actual i futura de la professió. En aquesta ocasió, entrevistem a l’empresa Enne Gestió Activa de Projectes, que està especialitzada en edificació hospitalària i ciències de la salut. Coneixem quin és el seu punt de vista en aquests temps de pandèmia.
Per a Enne Gestió Activa de Projectes, un equip focalitzat en el que denomina “ciències de la salut”, la pandèmia de la Covid-19 no podia ser sinó una gran experiència professional, que s’està vivint amb “passió” tal com explica la seva directora executiva, Inma Casado.
Despatx fundat a Barcelona l’any 2002, en els seus 19 anys de trajectòria ha treballat en més de 75 projectes que representen més de 1,4 milions de metres quadrats construïts, un 25% dels quals en el mercat internacional. A més, en un 60% d’aquests, Enne s’ha encarregat també de la gestió de l’obra.
L’equip està format actualment per sis arquitectes tècnics i dos enginyers: en els últims anys s’ha anat decantant cap al que Casado anomena “edificis complexos de ciències de la salut”, que inclou Centres d’Atenció Primària, hospitals, laboratoris, centres universitaris i residències per a gent gran, entre d’altres. A aquesta especialització, que ha permès assolir certa “estabilitat”, s’hi va arribar de manera “casual”, segons admet Inma Casado, que va començar amb treballs pel seu compte en el camp de la docència. En un moment donat, va iniciar la seva col·laboració amb l’estudi d’arquitectura Pinearq, amb qui comparteix espai, i poc a poc, es va anar generant una relació de confiança i fidelització.
Segons Casado, en arquitectura tècnica no creu que hi hagi més despatxos especialitzats en el camp sanitari a Catalunya. Una altra cosa és que en els últims temps, i amb la crisi del sector de l’edificació, despatxos més generalistes es presentin a concursos d’aquest camp, “però amb una experiència tan gran com la nostra, i amb un catàleg com el nostre que sapiguem no hi ha”, matisa.
Ara, assenyala, Enne ha fet un salt endavant amb l’adjudicació d’un dels cinc hospitals Covid licitats l’estiu passat pel Departament de Salut de la Generalitat i que han fet possible, en temps rècord de 5 mesos, aixecar un edifici polivalent al servei de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) a Badalona, i preparat per acollir les necessitats d’atenció derivades de la crisi del coronavirus.
De fet, en el moment en què es va decretar l’estat d’alarma, Enne va reaccionar i va contactar amb els clients i col·laboradors posant-se al seu servei per a tot el que fos necessari. En el cas de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, van guanyar el concurs de Direcció d’Execució de l’Obra i el de Coordinació de Seguretat i Salut, i des de llavors, viuen el projecte de forma apassionada, professionalment parlant. “És una ocasió única” perquè per anar més ràpid, s’utilitzen solucions prefabricades, i la metodologia de treball es basa en el BIM i en la col·laboració de tots els agents que intervenen.
“Ojalà es pugui mantenir aquesta fórmula en les contractacions futures”, continua Casado, on els projectes ja es licitin amb un anteprojecte i un plec de característiques que mostrin el coneixement previ sobre, per exemple, la capacitat de la indústria per donar-li resposta. “El sector ha respost perfectament, els professionals estan responent i s’està treballant els caps de setmana, les 24 hores del dia, tant projectistes, constructors, enginyeries, industrials… perquè hi ha coneixement del que s’ha de fer, voluntat de país de donar resposta a la Covid, per qualitat professional i per les noves metodologies més col·laboratives i integrades” que ara s’estan posant a prova.
En un projecte com aquest, en el qual es poden convocar reunions d’obra (ara virtuals) de fins a 15 persones, “la planificació és clau” per aconseguir que cadascuna d’elles sigui “vàlida i eficient” i en molts casos poder avançar alhora tant en el projecte com en l’execució. S’ha de tenir en compte, d’altra banda, que a més de les reunions pròpies de cada projecte es realitzen reunions quinzenals amb els responsables dels altres hospitals de Covid. En elles cada gerent d’UTE explica l’obra i la seva evolució, les restriccions de materials que puguin patir per les limitacions en el transport, etc. perquè “hi ha coses que s’aprenen del conjunt”.
Terminis que es redueixen
Daniel Rivera, responsable a Enne del departament d’Execució d’Obres, apunta que “a més del sistema prefabricat, que en aquest cas és mixt, el que és molt important és que el sistema de licitació incloïa projecte i obra, per la qual cosa es redueix el temps d’execució, fonamental donats els terminis, i permet una solució consensuada. “Aquesta fórmula requereix una col·laboració brutal”, continua Rivera. Així, les reunions se celebren alhora amb la constructora i industrials, “quan abans no veies als industrials, només tractaves amb la constructora”. L’avantatge d’ara, és que just feta la proposta, l’industrial ja et diu si això és viable o no, i si “entra en preu”, guanyant així molt de temps.
En aquest nou escenari, Rivera considera que “l’arquitecte tècnic pot adoptar un rol molt important com a Project Manager”, especialment pel que fa al factor humà del treball, vetllant perquè cada agent faci bé la seva feina, però alhora es pugui guanyar la vida. “És un rol de ròtula”, diu Casado, i afegeix que a partir de la idea inicial, “el projecte s’ha adaptat a les necessitats que tenia cada hospital” amb la vista posada no només en la immediata necessitat de la pandèmia, sinó en la polivalència i flexibilitat que se li demana a un edifici que ha de donar suport futur a l’hospital de referència. A més, assenyala Rivera, són edificis molt complexos, amb diferents serveis, i CAPs al seu interior, cadascun amb les seves necessitats específiques, de manera que sempre hi ha canvis en l’obra que és necessari saber gestionar pels canvis de costos i planificació de l’obra; d’aquí la importància del aparellador per trobar l’equilibri i harmonia de les diferents parts que intervenen.
Una experiència com aquesta, on els processos s’agilitzen molt, i la col·laboració és un puntal, pot marcar les línies de com poden ser les futures licitacions a casa nostra: “l’experiència ho demostrarà”, afirma Casado, encara que confia que en el futur es faci d’una manera més relaxada, matisa.
El canvi de model és possible “si hi ha un bon preu, un preu real, de mercat”, i ens oblidem de “les baixes que després donen problemes”, adverteix Rivera, cosa que necessita el compromís de l’Administració licitadora. En aquest sentit, el responsable de metodologia BIM i LEAN i de licitacions Albert Bonaventura, afegeix que és necessari considerar els honoraris professionals, ja que ara tenen molta feina prèvia en les diferents fases del projecte, i en l’acompanyament en el procés. Bonaventura, recorda l’exemple del paper desenvolupat per Enne en la construcció d’un centre de convencions a Lima, que tenia una data d’obertura i posada en marxa molt concretes per acollir un esdeveniment únic per al país. “Quan hi ha un compromís de totes les parts, començant per l’Administració, amb la concepció que és necessari un avantprojecte bàsic, amb una licitació a una constructora que ja ve acompanyada del seu equip d’arquitectura, tot flueix de manera més àgil”, explica.
Malgrat la crisi sanitària, el projecte de l’hospital representarà un important baló d’oxigen per al despatx, i permetrà assolir millors resultats que el 2019, tot i la pausa de l’activitat que es va patir a mitjans de març, i que a poc a poc, s’ha anat recuperant. En els últims 5 anys, la facturació anual del despatx s’ha situat al voltant de 400.000 € anuals.