Des de la UTE ENNE+G3 es fan les funcions de coordinació integrada (coordinació integrada i gestió Lean, direcció d’execució, control de qualitat i coordinació de seguretat i salut) del nou edifici per a la protonteràpia del Parc Sanitari Pere Virgili.
Es tracta d’un projecte que es gestiona amb metodologia Lean per tal de perseguir l’excel·lència a través d’un procés de millora contínua a l’obra, que consisteix fonamentalment a minimitzar o eliminar totes aquelles activitats i transaccions que no afegeixen valor, optimitzant els recursos per dissenyar i produir a un cost més baix, amb més qualitat, més seguretat i amb terminis de lliurament més curts, dins d’un marc ecològic amb l’entorn.
Per aconseguir aquest repte s’està treballant de forma col·laborativa amb diferents eines, com el VSM (Value Stream Mapping), amb cadascuna de les entitats que estaran representades dins del projecte (PSPV, Protonteràpia, Assistencials…). Mitjançant el sistema LPS (Last Planner System) s’estan realitzant sessions PULL per construir un pla de treball on es compromet tot l’equip de forma consensuada, s’identifiquen les restriccions actuals i els camins crítics.
ARQUITECTURA I ESTRATÈGIES DE SOSTENIBILITAT
L’edifici està dissenyat per la UTE Moran Arq+Diego Nakamatsu i Associats SLP sota criteris d’eficiència energètica, amb solucions que garanteixen l’estalvi energètic, la sostenibilitat i la humanització dels ambients, integrant energies renovables, amb l’objectiu NET ZERO i LEED al nivell més alt. El sistema circular d’aprofitament d’energia entén l’edifici com a un tot, per això tots els mecanismes funcionen en sincronia per utilitzar tots els recursos generats.
L’aprofitament de fonts d’energia renovable, com el vent o la llum solar, es treballarà mitjançant diferents sistemes intel·ligents que aprenen del comportament de l’edifici i redueixen al màxim la demanda energètica. S’instal·laran diferents mecanismes per utilitzar els recursos generats i no consumits, representant un consum 0. El sistema d’envolupant es projecta per permetre un gran aïllament i una eficient protecció.
El disseny biofílic de l’espai connectarà els ocupants amb la natura, omplint els espais interiors de vegetació amb poca necessitat de consum hídric. A l’exterior, la vegetació crea ombra per reduir l’efecte illa de calor a través de grans patis enjardinats que proporcionen llum a l’interior.
PROCÉS CONSTRUCTIU
Tot el procés constructiu es planeja amb diferents components que s’adapten als objectius de millora. Les cobertes exteriors comptaran amb plaques fotovoltaiques, mentre que a les interiors se’ls hi cultivarà Sèdums de poca aigua i baix manteniment. Les zones de protonteràpia gaudiran de cobertes desmuntables que faciliten l’accés als equips i al manteniment, mentre que per a les altres zones s’han utilitzat cobertes de tipus Deck, les quals permeten un millor aïllament tèrmic i acústic.
Es preveuen espais sense pilars amb alçades lliures i un sistema de muntants que permeten una nau d’instal·lacions apta per a canvis, adaptabilitat i creixement futurs de programa i instal·lacions.
Es proposa l’ampliació de la galeria existent per a tancar l’anella del PSPV mitjançant anells prefabricats de formigó, encadellats. Aquest sistema permetrà un estalvi important respecte a un sistema tradicional mitjançant encofrats. Aquesta galeria anirà des de l’edifici Gregal fins al nou edifici de Protonteràpia.
Es preveu la implementació de la realitat virtual augmentada durant el procés de projecte i d’obra, mitjançant diferents aplicacions, per tal de facilitar el seguiment virtual de l’evolució i un control òptim de la gestió i planificació.
S’han aprofitat tecnologies punta per a construir els components estructurals des de taller. Les mampares, les portes automàtiques o les escales de formigó, totes prefabricades, són d’alta resistència i una solució estandarditzada feta a taller.
Hi ha diferents procediments que ajuden a assolir els objectius, com les instal·lacions muntades a taller i treballades amb preindustrialització, per tal de millorar les instal·lacions i accelerar el procés constructiu.
Es treballarà amb control centralitzat, els elements portaran el seu propi controlador intel·ligent i utilitzaran un llenguatge de comunicació internacionalment validat. El controlador BMS, el control de qualitat permanent i la tecnologia BIM treballen en conjunt per a poder provar equips de manera parcial i així accelerar i millorar el procés de posada en marxa.
Enllaços d’interès:
- Médica G. [Gaceta Médica]. (2024, 13 de septiembre). Galicia será la primera comunidad en contar con un centro de protonterapia en 2026. Gaceta Médica.
- Donación de 280 millones de euros para instalar diez aceleradores de protones en el sistema público de salud.